Tilbage
Madmagasinet
Bøffer
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Er den dyre bøf overhovedet bedre end den billige fra supermarkedet? I Danmark får vi bøffer fra tre forskellige slags kvæg, nemlig kødkvæg og kalve, der opdrættes med kødet for øje, og så pensioneret malkekvæg, hvor kødet er et biprodukt - omkring halvdelen af det kvæg, vi slagter, er gamle malkekøer! Forbrugerne forvirres bevidst med smarte navne på bøfferne, men nøgleord som "malkekvæg", "opfedning" og "modning af kødet" står sjældent anført på pakken. Det billigste kød på kvæg kommer fra låret (tyksteg, yderlår m.v.) og har navne som "frokostbøf", "engelsk bøf" osv. Det dyreste kød kommer fra ryggen (rib-eye, entrecote, filet m.v.), men også her er der forskel, så køb faste bøffer med fedt inde i kødet og en god tykkelse (mellem 2 og 2,5 cm). Modning er vigtig, og der er stor forskel på smagen af en bøf vakuum-modnet i pose og så en bøf, der er krogmodnet i fx 10 uger i fri luft. I et eksperiment kan folk på gaden faktisk godt smage forskel: Ud af 224 testpersoner foretrækker 194 det dyre og krogmodnede kød.
Bøffer
7.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR1
Det kritiske forbrugermagasin undersøger, hvad der egentlig er af sundt og usundt i den mad, som vi danskere spiser. Er den dyre bøf overhovedet bedre end den billige fra supermarkedet? I Danmark får vi bøffer fra tre forskellige slags kvæg, nemlig kødkvæg og kalve, der opdrættes med kødet for øje, og så pensioneret malkekvæg, hvor kødet er et biprodukt - omkring halvdelen af det kvæg, vi slagter, er gamle malkekøer! Forbrugerne forvirres bevidst med smarte navne på bøfferne, men nøgleord som "malkekvæg", "opfedning" og "modning af kødet" står sjældent anført på pakken. Det billigste kød på kvæg kommer fra låret (tyksteg, yderlår m.v.) og har navne som "frokostbøf", "engelsk bøf" osv. Det dyreste kød kommer fra ryggen (rib-eye, entrecote, filet m.v.), men også her er der forskel, så køb faste bøffer med fedt inde i kødet og en god tykkelse (mellem 2 og 2,5 cm). Modning er vigtig, og der er stor forskel på smagen af en bøf vakuum-modnet i pose og så en bøf, der er krogmodnet i fx 10 uger i fri luft. I et eksperiment kan folk på gaden faktisk godt smage forskel: Ud af 224 testpersoner foretrækker 194 det dyre og krogmodnede kød.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetVært
Adam Aamann
Mette Frisk
Mette Frisk
Udgiver
DR1
Udgivelsesår
2016
Faustnummer
TV0000101052
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 29 min
Sprog
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
29 min..
TV-dato
27. apr. 2016 kl. 21.00