Tilbage
DR2 Tema
Sandheden om kød
DR2
Kød er en vigtig kilde til protein, jern og vitaminer, men også under mistanke for at forårsage tidlig død. Lægen Michael Mosley møder de forskere og læger, som har studeret kød i årevis for at få en forklaring på, hvorfor fx mennesker, der spiser meget rødt kød, har en højere risiko for høje LDL-kolesteroltal, åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Tidligere mente man, at synderne var mættet fedt, men nu mistænker nogle forskere i stedet L-carnitin i magert kød og tarmbakterier, der sammen danner stoffet TMAO. Betyder det, at forskerne nu er kommet nærmere sandheden om kød? Tja, mens fortolkerne af et stort amerikansk feltstudie udpeger rødt kød som en dræber, så peger et tilsvarende europæisk feltstudie på rødt kød som en sundhedsfaktor, hvis det indtages i moderat mængde en gang om ugen! Så hvad er egentlig sandheden om kød? Ja, der synes i hvert fald at være enighed om, at forarbejdet kød (skinke, spegepølse, bacon osv.) øger risikoen for kræft, måske på grund af nitritter, PAH-stoffer m.m. Udsendelsen følger løbende et eksperiment, hvor Mosley i en måned fordobler sit indtag af rødt og forarbejdet kød for at se, om det har nogen effekt på hans kolesterol, kropsfedt og vægt. Og det har det: Han har bl.a. fået mere LDL-kolesterol i blodet, 3 kilo mere fedt omkring de indre organer og et højere blodtryk!
Sandheden om kød
8.-10. klasse
Ungdomsuddannelser
Voksenuddannelser
DR2
Kød er en vigtig kilde til protein, jern og vitaminer, men også under mistanke for at forårsage tidlig død. Lægen Michael Mosley møder de forskere og læger, som har studeret kød i årevis for at få en forklaring på, hvorfor fx mennesker, der spiser meget rødt kød, har en højere risiko for høje LDL-kolesteroltal, åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Tidligere mente man, at synderne var mættet fedt, men nu mistænker nogle forskere i stedet L-carnitin i magert kød og tarmbakterier, der sammen danner stoffet TMAO. Betyder det, at forskerne nu er kommet nærmere sandheden om kød? Tja, mens fortolkerne af et stort amerikansk feltstudie udpeger rødt kød som en dræber, så peger et tilsvarende europæisk feltstudie på rødt kød som en sundhedsfaktor, hvis det indtages i moderat mængde en gang om ugen! Så hvad er egentlig sandheden om kød? Ja, der synes i hvert fald at være enighed om, at forarbejdet kød (skinke, spegepølse, bacon osv.) øger risikoen for kræft, måske på grund af nitritter, PAH-stoffer m.m. Udsendelsen følger løbende et eksperiment, hvor Mosley i en måned fordobler sit indtag af rødt og forarbejdet kød for at se, om det har nogen effekt på hans kolesterol, kropsfedt og vægt. Og det har det: Han har bl.a. fået mere LDL-kolesterol i blodet, 3 kilo mere fedt omkring de indre organer og et højere blodtryk!
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet-
Biologi
-
Krop og sundhed
-
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab
-
Instruktør
Daniel Barry
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2017
Faustnummer
TV0000104583
Fysisk beskrivelse
44 min, TV-optagelse
Sprog
Dansk, Engelsk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
44 min..
TV-dato
2. jan. 2017 kl. 20.00