Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Da romantikken rystede vores verden ( 2 )
sindets kamre
9.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Engelsk dokumentarserie i 3 afsnit. I midten af 1800-tallet er Victor Hugo draget i eksil på øen Guernsey, efter at Napoleon III har forvandlet Frankrig til et diktatur. Her konfronterer han sine traumer ved at male sine natlige mareridt på en måde, der foregriber modernismen. Romantikerne eksperimenterer og udforsker det ubevidste i deres kunst, bl.a. under inspiration af Piranesis tegninger. Samuel Coleridge og Thomas de Quincey tager opium, og de oplever også, hvordan sindets ubevidste dybder og drømme rummer rædsler. Og netop dét bliver fatalt for den tyske komponist Robert Schumann, der ender på en sindssygeanstalt, mens den engelske digter William Wordsworth finder frelse for sit sind ved at opleve naturen som en åbenbaring af åndelighed.


"Da romantikken rystede vores verden ( 2 )" er en del af

Serie
Da romantikken rystede vores verden

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Sindets kamre
BBC-serien i 3 dele ser på romantikken, som den kommer til udryk i Europa hos billedkunstnere, forfattere og komponister. Tilrettelæggerne af serien har valgt at gå i dybden med udvalgte kunstnere og værker, og fokuserer på både kunstner og værk og den samtidige kontekst samt den kunstneriske og ofte politiske ambition. Derudover prøver serien at sætte romantikken ind i en nutidig kontekst ved at perspektivere til relevante begivenheder og unge aktuelle kunstnere.
Afsnit 2 bærer titlen "Sindets kamre" og fortæller om de rejser ind i det ubevidste, drømmene som mange romantiske forfattere og andre kunstnere drog på, ofte ved hjælp af euforiserende stoffer som opium, med de konsekvenser det måtte have. Men vi hører også om Wordsworths svar på denne tilgang.
Af centrale kunstværker der behandles i afsnittet, kan nævnes Victor Hugo: "De elendige" samt hans tegninger og blækmalerier, Giovanni Piranesis raderinger og stik, Samuel Taylor Coleridge: "Kublai Khan", Thomas de Quincey: "En opiumsdrankers bekendelser" og William Wordsworth: "Tintern Abbey".
Serien favner fagligt bredt og vil derfor kunne indgå som materiale i flere faglige sammenhænge. Her kan nævnes engelsk, tysk, fransk, dansk, billedkunst, musik og historie. Og så selvfølgelig i fællesfaglige sammenhænge.
Ved hjælp af kapitelmærkningen kan man nemt og hurtigt finde frem til den faglige sammenhæng, man ønsker at bruge materialet i.

MitCFU logo
MitCFU
9. kl., 10. kl., ungdomsuddannelser
Hent Word-fil
9. kl., 10. kl., ungdomsuddannelser
Hent PDF
Sindets kamre

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:00
Kapitelbillede
Intro

02
00:02:26
Kapitelbillede
Om Victor Hugo

03
00:11:06
Kapitelbillede
Om Giovanni Battista Piranesi

04
00:16:25
Kapitelbillede
Om Samuel Taylor Coleridge

05
00:24:45
Kapitelbillede
Rockstjernen Peter Dohertys forhold til romantikerne

06
00:27:15
Kapitelbillede
Om Thomas De Quincey og stofferne

07
00:36:14
Kapitelbillede
Om Robert Schumann

08
00:50:34
Kapitelbillede
Om William Wordsworth

Filmfotograf
Johann Perry
Instruktør
Hugo Macgregor
Manuskript­forfatter
Simon Schama
Producer
Annabel Lee
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2022
Faustnummer
TV0000126561
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 60 min
Sprog
Engelsk, Tysk (sporadisk)
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
60 min..
TV-dato
6. jan. 2022 kl. 23.00