Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram
Historie
Historiebrug
Historiske scenarier
Historie
Kronologi og sammenhæng
Tidsperioder
08. 1536-1660 (Reformation, renæssance og adelsvælde)

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Liv i renæssancen (2)
Christian den 4.
højt at flyve, dybt at falde

Indholdsbeskrivelse:
Christian den 4. er Danmarks store renæssancekonge, og udsendelsen giver en detaljeret redegørelse for hans liv (1577-1648). Han opdrages af forældrene til at være en stærk og selvstændig konge, der tør trodse det adelige Rigsråd. Allerede i 1596 bliver han konge, og han tager på en rejse til Nordnorge for at vise sin vovelyst i rigets yderste provinser. I 1606 tager han til England og lader sig inspirere af den overdådige livsstil hos svogeren kong James I, lige som han overværer premieren på Shakespeares tragedie Macbeth. Christian hersker over et rige, der er 10 gange større end dagens Danmark, og jernværkerne i Norge er en vigtig brik i hans merkantilistiske handelspolitik. Han fører med succes en blodig krig mod Sverige i 1611, og han bruger sin rigdom til at gøre bl.a. København til en renæssanceby. Han læser både Machiavelli og Erasmus og skaber som del af sin selviscenesættelse en stor og prangende samling af tidens berømteste malerier. Han har mange kvinder og uægte børn, men ender med at blive paranoid og syg, og han taber i den sidste del af sit liv store krige, bl.a. til Sverige.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
Christian d. 4.
Dette afsnit af serien om "Liv i renæssancen" har fokus på Christian 4. og hans livsforløb. Man får beskrevet dels de historiske linjer og dels de renæssanceaftryk, som kongen satte, og afsnittet vil derfor være et fint supplement til historieforløb med fokus på perioden og dens temaer.
Afsnittet vil også kunne fungere som supplerende baggrundsmateriale i dansk til forløb om renæssancen.
Derudover vil afsnittet også kunne indgå i forløb i billedkunst med fokus på dansk arkitekturhistorie eller forløb om renæssancen i dansk kunst og arkitektur, herunder den italienske og antikke inspiration, som ses i meget af datidens nybyggeri og dertilhørende udsmykninger.
Vejledningen er rettet mod dansk, historie og andre fag på gymnasiale uddannelser.

 • CFU Danmark
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
 • TV-optagelse, 39 min

Sprog:
 • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2009
ID nr.: TV0000125729
TV Dato: 12-10-2021
Spilletid: 39 min.
DK5:
Bidragsyder: Liv Helle Thomsen
Pædagogisk note: Carsten Landbo-Sørensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...