Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram
Historie
Historiebrug
Historiske scenarier
Historie
Kronologi og sammenhæng
Tidsperioder
08. 1536-1660 (Reformation, renæssance og adelsvælde)

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  4. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma
Liv i renæssancen (4)
Maren Spliids
de satans kvinder

Indholdsbeskrivelse:
Maren Spliids er Danmarks mest berømte heks. Hun er født på landet blandt de fattige, hvis barske livsvilkår som fæstebønder beskrives i udsendelsen. Bønderne beskattes hårdt og er altid i fare for overgreb fra øvrigheden eller hærgende hære på krigstogt. De fleste bønder søger trøst i kirkens budskab, men her bekræftes de samtidig i, at deres lave status er en gudgiven ting. Alt godt i livet er Guds værk, mens alt ondt eller anderledes er Djævlens værk. Europas kristne reformationskrige påvirker også kong Christian IV, der med brutale midler søger at kontrollere folkets sindelag. Et af midlerne er heksejagt, og aldrig er der blevet brændt så mange hekse i Danmark som i renæssancen. Maren starter som tjenestepige i Ribe, hvor hun gifter sig med den dygtige skrædder Laurids Spliids. De bliver en del af byens velstående borgerskab, og som en af ganske få kvinder får Maren mulighed for at udfolde sit store handelstalent. Som kvinde har hun næsen for langt fremme, og en misundelig mand anklager hende for heksekunster. Mere skal der ikke til, og hun bliver tortureret og brændt på bålet i Ribe i 1641.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
Maren Spliids - de satans kvinder
Som antydet i beskrivelsen af udsendelsen, skulle der ofte kun små tilfældigheder til, for at kvinder blev anklaget, torteret og dømt for at være hekse og troldkvinder. Maren Spliids var en driftig kvinde og var sandsynligvis også en såkaldt købekone (en der køber og sælger varer og låner penge ud mod pant). Derudover drev hun værtshus. Hun var kendt og agtet sammen med sin mand i Ribe. Men en lille "tilfældighed" vendte op og ned på hendes liv...
Afsnittet vil være oplagt at bruge som supplerende materiale, hvis man i historie eller dansk arbejder med et forløb, hvor fokus er på heksejagt, kvindehistorie, kristendommens rolle i kønskampen etc.
Nærværende afsnit vil også være oplagt at bruge i både dansk- og historieforløb, hvor fokus er på "almindelige" menneskers liv og trivsel. Vi får givet et grumt billede af, hvordan tilværelsen kunne udspille sig i renæssancen. Det starter med barndommens prøvelser, over en kort skildring af de vilkår, som resten af livet bød på for flertallet af befolkningen, nemlig de der arbejdede med landbruget til den ofte alt for tidlige afslutning på livet. Tiden var ikke præget af nåde og barmhjertighed, men af kontrol og kontant afstraffelse. Og der var med den strenge udlægning af reformationens tankegods under Christian den 4. på det nærmeste tale om forsøg på tankekontrol.
Vejledningen er rettet mod dansk, historie og andre fag på gymnasiale uddannelser.

 • CFU Danmark
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning
  Hertil findes pædagogisk vejledning

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
 • TV-optagelse, 37 min

Sprog:
 • Dansk

Klassetrin:
4. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2009
ID nr.: TV0000125731
TV Dato: 14-10-2021
Spilletid: 37 min.
DK5:
Bidragsyder: Liv Helle Thomsen
Pædagogisk note: Carsten Landbo-Sørensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...