Scanbox
I komediedramaet "Miss Viborg" møder vi førtidspensionisten Solveig, der er bitter på livet og har isoleret sig i sin lejlighed med hunden, Poul Reichardt, og uendelige mængder af roulade og færdigretter. Hun har kun én drøm tilbage i livet: At erhverve sig en Timeshare-lejlighed i Spanien, og den drøm har hun tænkt sig at finansiere ved at sælge receptpligtige piller i lokalområdet … fra sin pensionistscooter.
Filmen tager imidlertid en skarp drejning, da naboens 17-årige datter, Kate, banker på døren til Solveigs dør og liv. Hun forsøger at stjæle kolde kontanter, så hun kan komme langt væk fra Viborg og alt, der er gået galt i hendes unge liv. Herfra begynder et frydefuldt spil om, hvem der snyder hvem, men langsomt spirer et virkeligt og højst uventet venskab frem, og nye muligheder viser sig for dem begge.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetMiss Viborg er en vidunderligt sjov og samtidig dybt alvorlig film om ensomhed, forspildte chancer, nye muligheder og højst usædvanlige venskaber. Filmen er velegnet som ren oplevelse, men den er også helt oplagt at inddrage i udskolingens danskundervisning. Den er fx en gave til din årsplan, hvis du vil arbejde med temaer som ”Venskaber”, ”Generationsmøder” eller ”Mod og eventyrlyst”. Persontegningerne i filmen er både sjove, rå og kærlige, så det ligger lige til højrebenet at arbejde med karaktertegning og vendepunkter. Der er udarbejdet en CFU-vejledning til filmen, hvor eleverne netop skal spionere på disse elementer samt de filmiske virkemidler. Du finder også en kapitelmærkning, der knytter sig til vejledningen. Kapitelmærkningen guider eleverne i deres arbejde. Som afrunding på filmarbejdet kan eleverne foreslå nye taglines til filmplakaten. I vejledningen beskrives det, hvordan eleverne kan bruge kunstig intelligens i arbejdet med disse taglines.

MitCFU
Miss Viborg
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:15
Hvem er Solveig, da vi møder hende i de første 15 minutter af filmen? Udvælg 5 stillbilleder fra de første 15 minutter, der viser jeres bedste pointer. I kan også komme ind på den musik, der ledsager Solveig som karakter.
00:00:16
Hvilke filmiske virkemidler lægger I mærke til? Det kan fx handle om beskæring, farver eller klipning. Hvilken virkning har de filmiske virkemidler? Som inspiration kan I se eksempler på filmiske virkemidler fra de første 10 minutter af filmen i kapitelmærkningen. 00:15: Ultranærbillede 2:36: Fugleperspektiv 3:05: Point og view 5:58: Point of view 7:37: Ultranærbillede 7:51: Fugleperspektiv 9:19: Kolde farver Udvælg nu 5 stillbilleder fra den resterende del af filmen, der viser jeres bedste pointer.
00:14:16
Hvem er Kate? Hvilke udfordringer har hun? Hvad er hendes strategi i livet for at tackle problemerne? Hvilke drømme har hun? Hvordan ændrer Kate síg, efter hun har lært Solveig godt at kende? Udvælg 5 stillbilleder fra filmen, der viser jeres bedste pointer. I kan også komme ind på den musik, der ledsager Kate som karakter.
00:16:08
Hvilke vendepunkter kan I få øje på i filmen? Et vendepunkt er et afgørende øjeblik i filmen, hvor handlingen tager en drejning. Det kan være en begivenhed, en afsløring eller måske en beslutning. Udvælg 5 stillbilleder, der viser jeres bedste pointer.
00:32:08
Hvem er Solveig efter mødet med Kate? Hvordan har hun ændret sig? Hvad betyder noget for hende? Hvordan ser hun ud? Udvælg de 5 bedste stillbilleder efter mødet med Kate, der viser jeres bedste pointer.
-
Dansk
-
Fortolkning
-
Temaer
-
Josephine Park
Kristian Halken
Ragnhild Kaasgaard