Det er troldkvindernes skyld. Det siger Anna Barskiær, en kvinde i 1600 tallets Køge, hvis børn er blevet besat af djævlen. Hun bliver dermed igangsætter af en af de største trolddomsprocesser i Danmark i 1612-1615, hvor mindst elleve kvinder blev brændt levende, to begik selvmord og en forsvandt. Forfatter Olga Ravn dykker ned i tingbøger fra retssagerne og tekster fra tiden for at forstå hvad det var der skete, og hvad der drev Anna. Og forstå hvorfor vi ikke taler mere om trolddomssagerne i Danmark - og de omkring 1000 almindelige kvinder der blev udstødt og dræbt i perioden fra midten af 1500 tallet til slutningen af 1600tallet hvor trolddomsbålene brændte ud. Måske er det på tide, at historien om hekseafbrændingerne fortælles på en ny måde.
I dette afsnit: En lille mindeplade på en undertøjsforretning på hjørnet af Køge Torv, er opsat til minde om de forfærdelige oplevelser Anna og Hans havde i deres hus i 1608-1613. Kvinderne der blev brændt har vi til gengæld ikke et mindesmærke for. Da trolddomsbålene i Danmark brændte ud levede Anna videre i Køge, berømt for at have renset byen for trolddom. Men kan vi hænge ansvaret for alle de brændte kvinder i Køge på Annas skuldre? Eller var der en større bevægelse i gang?
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetDu kan bruge podcasten i et forløb i historie på ungdomsuddannelserne om hekseforfølgelserne i renæssancen. Olga Ravn og Ruth Storm forsøger gennem podcastserien at forstå, hvordan 13 kvinder kunne blive brændt som hekse i Køge i løbet af 1612 til 1615. Seriens styrke er dens forsøg på at forstå kvinders følelser og position, men også hvorfor Kong Christian IV og samtiden var så bekymrede for trolddom efter reformationen. I det afsluttende afsnit belyses Christian IV's rolle i trolddomsprocesserne og årsagerne til, at disse processer langsomt begyndte at aftage fra 1623. Derudover forsøger Olga Ravn og Ruth Storm at svare på, om Anna virkelig var ond, og hvordan vi kan og bør huske hekseprocesserne. Denne diskussion giver mulighed for at arbejde med begreberne kollektive erindring og historisk empati: Hvordan kan vi forstå Anna og samtiden på dens egne præmisser.

MitCFU
Elevark - screenplay
Hent PDFElevark - screenplay
Hent Word-filHistorie: 9., 10. kl.
Hent Word-filHistorie: 9., 10. kl.
Hent PDFRuth Storm