Såret er åbent ( 4 )
DR1
Dansk dokumentarserie i 4 afsnit. Anders Lund Madsen får lov at komme helt tæt på atomkraftværket i Fukushima i Japan. Han tager også et kig ud i atomkraft-fremtiden, som byder på smeltet salt og en kunstig sol. Og så besøger han en kvinde i Hiroshima, der lige akkurat overlevede atombomben, da amerikanerne sprængte den under 2. verdenskrig.
Log ind og få adgang
Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialetAtomkraft ja tak! er en dokumentarserie i 4 afsnit, som sætter spot på atomkraftens betydning og plads i energidebatten. Serien lægger ikke op til en tydelig holdning, men er grundig og nuanceret og giver derfor plads til eleverne kan danne deres egne meninger. I serien besøges forskellige lokationer, der gives faglige forklaringer og vi hører forskellige personfortællinger, og man kan derfor se serien med forskellige perspektiver. Serien kan nogle steder godt være lidt barsk, og henvender sig derfor bedst til de ældste elever.
Der er lavet kapitelmærkninger til hvert afsnit med forslag til spørgsmål og aktiviteter, og du kan derfor f.eks. vælge at fokusere på de politiske aspekter og kigge efter de kapitelmærkninger der relaterer sig til det, hvis ikke I vil se hele serien.
I dette fjerde afsnit er der særlig fokus på forskellige nye teknologier, der måske kan løse nogle af udfordringerne ved atomkraft. Dette sættes op overfor atombombe-teknologien, og hvad prisen for atomkraft kan være. Med baggrund i afsnittet er det oplagt at lade eleverne undersøge de forskellige teknologier nærmere og snakke om fordele og ulemper.
Har I set hele serien kunne i afrunde med en paneldebat, hvor eleverne rolle spiller forskellige aktører indenfor atomkraft (fortaleren, modstanderen, miljøaktivisten, investoren, forskeren, overlevende osv.) og skal fremføre argumenter for og imod atomkraft.
OBS DER ER OGSÅ LAVET EN PÆDAGOGISK VEJLEDNING TIL BILLEDKUNST OG DANSK MED UDGANGSPUNKT I LOGOET FRA MODSTANDBEVÆGELSEN MOD ATOMKRAFT. SE DEN PÆDAGOGISKE VEJLEDNING OG KAPITELMÆRKNINGEN "AKTIVISTISK LOGO".

MitCFU
Elevmateriale
Hent Word-filElevmateriale
Hent PDFDansk: 5., 6., 7., 8., 9., 10. klasse
Hent Word-filDansk: 5., 6., 7., 8., 9., 10. klasse
Hent PDFAktivistisk logo
Hent PDF med kapitelmærkning
00:06:48
Hvilke overvejelser havde Anne Lund, da hun designede det ikoniske logo imod atomkraft. Hvilke tanker havde hun omkring målgruppe, farver og tekst?
00:38:58
Hvorfor er ordet "atomkraft" ondt? Hvorfor vælge Anders Lund Madsen ordet "kernekraft" i stedet for "atomkraft"? Hvorfor vælger han farven grøn, og hvorfor har Anne Lund valgt ordet strålende på sin skitse?
Såret er åbent
Hent PDF med kapitelmærkning
00:00:00
Hvorfor må man ikke komme tæt på værket? og hvorfor må der ikke filmes bestemte steder?
00:03:21
Diskuter om man kan garantere sig mod ulykker igen. Hvad er man blevet klogere på? Hvis I har set de andre afsnit, så sammenlign gerne med Tjernobyl.
00:04:33
Undersøg grænseværdier for stråling og mål evt. stråling fra radioaktive kilder i forsøgslokalet.
00:05:38
En af de store udfordringer i oprydningsarbejdet er at en del af materialet er så radioaktivt at mennesker ikke kan komme i nærheden af det. Hvilke udfordringer giver det i forhold til oprydningen fra Fukushima? Hvis I har robotteknologi tilgængelig på jeres skole, kan eleverne prøve at designe en robot som kan flytte det radioaktive materiale.
00:06:48
Hvilke tanker har der været lagt i logoet? Hvad har logoet betydet for atomkraft? Hvad tænker I når I ser logoet?
00:10:46
Hvordan påvirker stråling havmiljøet? Hvilke dyre- og planteliv er der ud for kysten ved Fukushima. Hvad er grænseværdierne for stråling i havet?
00:13:22
Hvad er floursalt og hvordan fungerer det? Hvilke udfordringer er der ved teknologien? Det kan f.eks. være oplagt at snakke om korrosion eller lade eleverne selv undersøge korrosion med saltvand i forsøgslokalet.
00:18:11
Hvilken indflydelse har ulykken haft på mennesker, find gerne flere eksempler. Hvordan kan man genoprette de efterladte områder?
00:26:23
Hvad er fusion? Hvilke fordele og ulemper er der herved?
00:31:41
Hvorfor smed Amerikanerne bomben over Hiroshima? Hvor stor var den, og hvor meget blev ødelagt af den?
00:35:39
Hvilke følgevirkninger har overlevende, som er blevet udsat for store mængder stråling, haft? Hvor mange mener man der er døde af stråling efter Hiroshima? Hvorfor kunne de overlevende ikke snakke om deres oplevelser i mange år?
00:37:56
00:38:19
Skal vi være bange for at atomkraft kan lave en atombombesprængning? Hvad er forskellen på ulykkerne ved Tjernobyl og Fukushima og en atomsprængning?
00:38:59
Hvad mener I om henholdsvis Anders og Annes logo?
00:40:35
Hvordan løser vi udfordringen med 7,7 milliarder mennesker der vil have energi? Er atomkraft en del af løsningen?
-
Dansk
-
Fysik/kemi
-
Partikler, bølger og stråling
-
Oskar Enemark Sørensen